Algemeen

De Rhodesian Ridgeback komt in tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, niet uit Zimbabwe (Rhodesië) - alhoewel hij daar de nationale hond is - maar uit Zuid-Afrika. De rasstandaard werd in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia. Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika.

 

Hij heeft ook een Afrikaanse naam: Pronkrug of Afrikaanse Leeuwhond.

 

Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden zoals de Hottentot Jachthond - die nu is uitgestorven - en honden van de 16e eeuwse Europese immigranten zoals Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat.

 

 

De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt.

 

Uiterlijk

Een strook haar op de rug groeit tegendraads (ridge) in de roodgouden vacht en vormt een opmerkelijk patroon. Naast de Rhodesian Ridgeback is er ook een tweede ras dat een dergelijke 'tegendraadse' haarstreep op de rug bezit: de Thai Ridgeback.

 

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 63 en 68,5 cm. De schofthoogte van de teef ligt tussen de 61 en 66 cm.

 

De kleur is licht tot roodtarwe. Een beetje wit op de borst en tenen is toegestaan maar overmatig wit op de buik, borst en boven de voeten is niet wenselijk. Het masker en de oren mogen donkerder zijn dan de rest van de vacht.

 

Aard

De Rhodesian Ridgeback is een uitstekende jager en hij is zeer snel en krachtig. Maar thuis is deze hond een vredig en zachtaardig dier dat zeer gehoorzaam en aanhankelijk is.

 

Normaal doet deze hond het goed met iedereen binnen het gezin, inclusief de kinderen.

Het is een slimme hond, met een grote intelligentie en scherpzinnigheid en bij de jacht gebruikt hij zowel zijn lichaam als zijn hersens.

 

Het is een eerlijke hond, die zeer trouw is aan zijn gezin. Het is een onafhankelijke denker en hij heeft zijn eigen wil.

Andere eigenschappen zijn een grote moed en waakzaamheid en een groot uithoudingsvermogen. Normaal gezien is deze hond gereserveerd tegenover onbekenden.

 

Beweging

De Pronkrug heeft veel energie. Hoewel dit ras het heerlijk vindt om ergens opgerold te liggen luieren, moet het dier zijn energie kwijt en heeft hij veel ruimte nodig.

 

 

Pride of PheZulu | Rhodesian Ridgeback | copyright: Siel Mahieu Anzegem, Belgium